Digitalisaation mahdollisuudet perheille

Verkon välityksellä voidaan tehdä paljon hyvää - ja juuri siihen hyvään keskityn nyt. Focuksessa pidän lapsiperheet ja pohdin sitä, millaista apua he voivat saada eri nettisivustojen ja sovelluksien kautta.


Ensinnäkin perheet saavat googlettamalla hyvin paljon tietoa mieltä painavista asioista: netistä löytyy tieto, kuinka lapsi kehittyy ja millaista hyvän vuorovaikutuksen tulisi olla. Netistä löytyy myös erilaisia ohjeita siihen, miten toimia ongelmatilanteissa. Ohjeita ja vertaistukea löytyykin niin nettifoorumeilta kuin yhdistyksien ja kuntien sivuilta. Netissä on myös erilaisia chatteja, joiden kautta voi anonyymisti kysyä apua ammattilaisilta. Sieltä löytyy myös vertaistukiryhmiä sekä verkkokursseja eri teemoihin liittyen. Ja nämä kaikki täysin anonyymisti sekä maksutta!

Tästä painamalla löydät linkkilistan, johon on koottu monia palveluita ja nettisivuja. Linkin takaa löydät linkin niin MLL:n vanhempainnettiin kuin väestöliiton sivuille.


Somemaailma, kuten Facebook, antavat harvemmin suoraan apua erilaisiin pulmiin, mutta sen kautta on helppo levittää tietoisuutta eri palveluista ja lapsiperheille suunnatuista tapahtumista. Myös silloin, jos lapsella on esimerkiksi kehitysvamma niin somen ja netin kautta on helppo löytää vanhempia, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa. Somekin on siis suuri plussa , jota ei voi jättää huomioimatta.


Netin kautta tapahtuva ohjaus ja neuvonta ovat oikeasti tehokkaita tapoja auttaa perheitä, mikäli perheen tuen tarve on pientä. Minä löysinkin tutkimuksen siitä, että vanhempainohjaus pelkästään puhelimen ja internetin välityksellä vähentäisi merkittävästi lasten käytösongelmia. Tämä todettiin kun tutkittiin Voimaperheet-hoito-ohjelmaa, joka on suunnattu niille vanhemmille, joiden nelivuotiailla todettiin olevan käyttäytymisongelmia ja vanhemmat kokivat lapsensa käyttäytymisen haastavaksi. Tällainen hoito-ohjelma ei sido vanhempia liikaa tapaamisaikojen vuoksi sekä helpottaa vaikeidenkin asioiden kertomista. Ilmeisesti tämä malli onkin nyt käytössä jo monissa neuvoloissa.

Digitalisaation ja teknologian kehittymisen myötä myös puhelin täyttyy erilaisista sovelluksista ja vain taivas on rajana siinä kohti, mitä kaikkea ihminen voi kantaa mukanaan pienessä tehopakkauksessaan. Esimerkiksi Ella -sovelluksen kautta vanhemmat voivat etsiä kavereita lapsilleen. Tämä kuulostaa todella helpolta ja mukavalta tavalta löytää lapsilleen kavereita ja itselleenkin juttuseuraa, jos esimerkiksi muuttaa uudelle paikkakunnalle eikä tunne ketään. Väestöliiton suunnittelema pelisovellus "oma päivä" puolestaan pyrkii edistämään lapsen ja vanhemman välistä kommunikointia. Peli on tarkoitettu 5-12 -vuotiaille lapsille ja vanhemmille. 

Näiden sovelluksien lisäksi haluaisin mainita yhden pelisovelluksen, joka on vasta suunnitteilla ja valmistuu vuonna 2018. BabyTrail - Vauvapolku on oppimispeli, joka vahvistaa vanhemmuutta ja perhesuhteita. Pelissä on kysymyksiä sekä tehtäviä, jotka valmentavat vauvaperhe-elämään ja auttavat vanhempia kuuntelemaan vauvansa tarpeita. Tämäkin sovellus tulee olemaan ilmainen ja siitä tehdään myös ammattilaisille oma versio, joten peliä voidaan pelata yhdessä perheen kanssa esimerkiksi neuvolakäynnillä tai perhetyön yhteydessä. Itse ainakin odotan innolla tätä sovellusta!

Kaiken kaikkiaan lapsiperheille löytyy todella paljon infoa, tukea sekä apua netin välityksellä. Digitalisaatio on kaiken kaikkiaan todella hyvä juttu arkea helpottaen.

-Heidi


LÄHTEET:


Ella. Uusi mobiilisovellus lasten vanhemmille. Viitattu 11.5.2017. http://www.ella.fi
Jyväskylän yliopisto. BabyTrail oppimispeli -Polku hyvinvoivana vauvaperhe-elämään. Viitattu 12.5.2017. www.jyu.fi/edupsy/babytrail
Turun yliopisto. Lasten käytösongelmien etähoito osoittautui tehokkaaksi. Viitattu 10.11.2017. http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Uutiset/Sivut/Lasten-käytösongelmien-etähoito-osoittautui-tehokkaaksi.aspx



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sotesi.fi - muutosten jälkeen

Pohdintaa eettisyydestä verkkosivuilla