1.5.2017
Vappupäivän ratoksi mietin e-osaamisasioita. Sosiaalipalveluissa on jo jonkin aikaa ollut painetta järjestää palveluita enenevässä määrin verkossa, jotta asiakkaat ja palvelut kohtaisivat toisensa paremmin. Kaikilla ei ole tietoa palveluista tai oikeuksistaan niihin, ja jotkut jäävät jopa palvelujen ja etujen ulkopuolelle vain, koska eivät tiedä tai osaa niitä hakea. (Ohtonen 2011,22.) Verkkoneuvonta voi parhaimmillaan lisätä tietoisuutta ja palvelujen saatavuutta. Verkossa tapahtuva työ on osittain vastaavaa kuin kasvokkain tehtävä työ, mutta osittain erilaista: se on usein eriaikaista, kirjoitettuun tekstiin pohjautuvaa työtä. Vuorovaikutus on siis toisenlaista kuin samassa tilassa samanaikaisesti keskusteltaessa. (Ohtonen 2011, 32-33.)

Jos olisin hakemassa tietoa lastensuojelun perhetyöstä, kuinka helppoa tai vaikeaa se olisi? Jos asiakkaana tietäisin, että tällaista toimintaa on olemassa, voisin ehkä hakusanoja käyttäen löytää jotakin. Mutta jos koko lastensuojelu, saati sen piirissä tehtävä perhetyö olisi minulle vierasta, voisi tiedon löytäminen olla aika hankalaa. Selailin useiden kuntien nettisivuja pitäen mielessä asiakkaan, jolle nämä eivät ole tuttuja asioita. Kirjo eri kuntien sivujen välillä oli aikamoinen! Ongelma tuntuu usein olevan, että tästä teemasta ei ole kootusti tietoa missään, vaan korkeintaan pirstaleita siellä täällä. Joskus oli vain muutama puhelinnumero, mutta varsinaisesti tehtävän työn sisällöstä ei mitään tietoa. Jos halutaan torjua yleistä harhakäsitystä, että lastensuojelu tarkoittaa automaattisesti huostaanottoa, kannattaisi todella avata myös muita työn osasia, kuten perhetyötä, ja rohkaista kääntyä ongelmatilanteissa heidän puoleensa.

Niistä sivuista, joita tarkastelin, oli Helsingin kaupungin sivu parhaiten ja selkeimmin toteutettu. Lapsiperheiden palveluista löytyi omana kokonaisuutenaan lastensuojelu, ja sen otsikon alta löytyi selkeänä listauksena seitsemän työn osa-aluetta, yhtenä niistä perhetyö ja -kuntoutus. Siinä lyhyesti avattiin perhetyötä avohuollon tukitoimena ja sen sisältöä, sekä kerrottiin, miten tuen pariin voi hakeutua. Pääotsikon alla oli valikko, joka oli koko ajan näkyvissä, ja josta avautuivat linkit Perhetyö, Perhekuntoutus, Lasten päiväkuntoutus, Oulunkylän perhekuntoutus, Rastilan päiväkuntoutus sekä Vuorovaikutusyksikkö.

http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/lapsiperheiden-palvelut/lastensuojelu/perhetyo/

Lapsiperheiden palvelut etusivulla on suosittelemme-otsikolla ja keltaisella huomiovärillä muutama tärkeä tärppi, mm. erinomainen Perheen tuki -sivusto, johon on koottu todella kattavasti materiaalia ja linkkejä liittyen perheen koko elämänkaaren vaiheisiin raskaudesta teinivuosiin, parisuhteeseen ja vanhemmuuteen, terveyteen ja hyvinvointiin, kriisitilanteisiin ym. Tällainen tietopankki olisi jokaisen kunnan hyvä koota verkkosivuilleen.

http://www.hel.fi/www/sote/perheentuki-fi

Myös Vantaan kaupungin sivulla on hyvin kerrottu, minkälaisia erilaisia tapoja auttaa tukea tarvitsevaa perhettä on käytössä. Tieto kuitenkin löytyy lastensuojeluilmoitus-otsikon alta, eikä esimerkiksi perhetyö tai perheen tukeminen - otsikolla, mikä olisi parempi, jos lukija etsii tietoa juuri perhetyöpalveluista.

http://www.vantaa.fi/terveys-_ja_sosiaalipalvelut/lapsiperheiden_palvelut/lastensuojelu/lastensuojeluilmoitus

-H.A.

Ohtonen, Vuokko 2011. e-Asiantuntijuus sosiaalipalveluiden verkkoneuvonnassa. Rovaniemi: Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus.



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sotesi.fi - muutosten jälkeen

Pohdintaa eettisyydestä verkkosivuilla